Tradicionalni / umetnički zanati i domaća radinost

"Kako je naš život u novomilenijumskom kontekstu sve više vezan za tehonoligiju informatiku i robotiku, potrebno je, a i naša je etička obaveza, da veliko zanatsko kulturno i umetničko nasledje koje imamo na ovim prostorima, na pravi način sačuvamo i usmerimo u pravcu onoga što su po svetskim istraživanjima, najnovije smernice za u budućnosti tražena i cenjena zanimanja, a to je ručni rad, posvećenje i inovacija u tom smislu. S tim u vezi sve što podrazumeva sposobnosti kako mi to umemo da kažemo nečijih “zlatnih ruku” i njihova primena na pravi način kao i plasman i vrednovanje istog, upravo u vremenu kada profesionalizam zanatlije može da dodje do novog izražaja i novog vrednovanja je i cilj oko koga smo se okupili."

Igor Todorović, juli 2018, Beograd - Konferencija za štampu, medija centar

Podsticaji za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu

Podsticaji za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu – oblast umetničkih zanata i domaće radinosti (konkurs). Posedovanjem sertifikata “OTVORENA ŠAKA” kod Ministarstva privrede Republike Srbije za tradicionalne i umetničke zanate i proizvode domaće radinosti ispunili smo uslove za dobijanje podsticaja za stare zanate za nabavku opreme, vizuelni identitet preduzeća i marketing proizvoda. Trajanje projekta je šest meseci, maj - oktobar 2020 godine.

“Craftsmanship on line” / “Majski samit zanatstva”

Cilj projekta je da se aktuelna situacija povodom COVID 19 prevaziđe kroz on-line edukaciju o značaju kreativnosti i zanatstva u saradnji sa Fondacijom Mikelanđelo. U seriju webinara koja je počela u septembru 2020. godine, uključena je već uspostavljena mreža od 15 dizajnerskih i umetničkih škola kao i zainteresovane institucije kulture u našoj zemlji. Webinari se realizuju putem ZOOM platforme.

Donator: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, juli - decembar 2020.

“Kreativna laboratorija”

Kreativna laboratorija je projekat od javnog interesa u oblasti obrazovanja . -Projekat predstavlja praksu studenata Visoke škole za informacione tehnologije u Beogradu, koja je realizovana kroz mapiranje dizajnerskih i umetničkih škola u Srbiji, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu. Projekat je prezentovan u Parizu, 15.oktobra 2019,godine tokom godišnjeg sastanka Fondacije Mikelanđelo iz Ženeve. Tom prilikom smo postali članovi Saveta za kulturu Fondacije. Članstvo omogućava mladim zanatlijama, umetnicima i dizajnerima učešće u programu Fondacije Mikenađelo.

Jedan od projekata u okviru “Kreativne laboratorije” je i motivacioni seminar “Kreiraj svoju budućnost”- koji smo organizovali krajem maja 2019. godine u Italijanskom Institutu za kulturu u Beogradu. Seminar je otvorio direktor Instituta, Davide Scalmani. Govornici su bili : Igor Todorovic- modni dizajner nekadašnji ucenik Dizajnerske škole u Beogradu, Milena Marić, preduzetnica iz Beograda, Siniša Marinković, sertifikovani zanatlija i vlasnik saračke radnje iz Požarevca, kao i Vesna Rusić, organizator seminara. Praksu snimanja događaja je uspešno realizovala studentkinja Fakulteta za medije komunikaciju Univerziteta Singidunum, Sofija Holodkov.Seminaru je prisustvovalo 35 učenika iz Umetničkih škola u Čačku, Nišu i Beogradu.

Projekti od javnog interesa u oblasti omladinskog sektora, u periodu od 2016. do 2019. godine

Uspostavljanje projekata od javnog interesa u oblasti omladinskog sektora kroz razvoj tradicionalnog i umetničkog zanatstva i domaće radinosti u srednjim školama u Beogradu. U projektne aktivnosti su bile uključene i škole sa inkluzivnim obrazovanjem (Zanatska škola Patar Leković, Škola za učenike sa oštećenim sluhom ”Stefan Dečanski” i škola “Anton Skala”.

To su projekti: “Kreativno promeni”, “Kreiraj ITi”, “Cool Summer”, “Dizajn pro - kako da napišem svoj prvi projekat”, “Novo izdanje 2017-2018”, “Kreativni lab Bg”, “Zimska škola tkanja”, “Tekstil on line”, “Kreairaj svoju Budućnost“.

Donator: Sekreatarijat za omladinu i sport grada Beograda.

Saving traditional crafts

Vesna Rusić - prezenter na prvoj TEDx kongerenciji u Srbiji, decembar 2011.

E CAPITAL start up school

E CAPITAL start up school je master kurs o kulturnom menadzmentu na kome je učestvovala Marina Rusić, predstvnica našeg udruženja u Italiji. Tokom tri meseca trajanja kursa uz mentorstvo strčnog tima E CAPITAL škole, razvijen je biznis model poslovne ideje “LA PRIMA” - mikro art biznis škola u Jadransko - jonskom makroregionu. Master kurs je trajao od septembra do decembra 2016. godine i održan je na Institutu Adriano Olivetti u Anconi, Italija.

Kontakt

Adresa:

Durmitorska 4, Beograd

Telefon:

060 465 7007

Projekat sufinansiraju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.